Energitinget

Energitinget började dåligt för mig. Först en kö för att anmäla sig. Sedan fick jag inte ens komma in i föreläsningssalen utan istället bevittna energiministerns tal via en storbildsskärm. Tyvärr hörde jag inget eftersom alla pratade i mun på varandra.
Nästa pass bestod av seminarier om biogas. Först fakta om biogas från lantbruk i Europa. Totalt finns en effekt på 90 TWh per år varav Tyskland står för 50%. En hemsida att gå vidare till är www.iea.biogas.net

Därefter talade Sala Linnea Andersson från Vattenfall Consultants om biogas på lantbruk med inmatning på elnätet i Sverige. Hon har undersökt erfarenheter av elnätsanslutning. Resultatet är bl.a. att det finns en stor spridning på vad som kallas småskaligt, från 15 - 630 kw. Vidare att jordbrukarna får olika bemötande från olika elnätsägare landet över. Det är även olika villkor med nätägare och elhandelsbolag.
Sara lyfte fram att det ofta är låg avsättning för värmen på gårdarna. Här är hennes slutsatser:
- Det är ett krångligt regelverk.
- Ekonomin är tveksam där värmehanteringen utgör den kritiska faktorn och rötrester är värdefulla.
- Det är lägst värde på elproduktion på landsbygden.
Sammanfattningsvis tyckte hon att det är krångligt att leverera ut biogasproducerad el till elnätet. Det är alltså samma problem för biogasproducerad el som för solcellsproducerad el.

Magnus Henke från Energimyndigheten berättade om delrapporten för "En sektorövergripande biogasstrategi" som Energimyndigheten, Jordbruksverket och Naturvårdsverket tagit fram.
Uppdraget var att undersöka hur biogasproduktionen kan öka i Sverige.
Syftet är att kartlägga:
- nuvarande styrmedel
- biogasens klimat & miljönyttor
- samt biogasens värdekedja.
Målet är att skapa en lönsam biogasproduktion.
Ett problem är att råvaran finns på landsbygden medan marknaden finns i tätorter. Produktionen kräver anläggningar nära råvaran.
Henke trodde på samrötning mellan vallgrödor, gödsel och livsmedelsavfall.
Han talade även om olika stödsystem och det blir troligtvis inget generellt stöd för fordonsgas. Henke lyfta fram att det är viktigt med teknik för småskalig biogasproduktion.

Sedan träffade jag givetvis många bekanta och nya ansikten. Den största nyttan med att gå på Energitinget är just att få de rätta kontakterna. Det blev några intressanta möten, bl.a. med en person från ABB som talade om Smart Grids och solceller. Det kanske kan bli ett skarpt projekt. Jag tjatade även på Näringsdepartementet om småskalig elproduktion och uttagsskatt för vindkraft. Det kan aldrig diskuteras nog för mycket.

Nyheter
Kärnkraft är inte lönsamt enligt en energiprofessor. Utan statliga bidrag och garantier blir det aldrig mer kärnkraft.
Ny Teknik

Forskare menar att jordens befolkning måste minskas. Tvärtom vad många politiker vill. DN Debatt

FN har tillsatt en grupp som ska granska IPCC. Gruppen heter Interacademy Council (IAC). DN

Klimatet ska bli en valfråga för Alliansen där man går ut med att kärnkraft ska spela en stor roll. SvD Opinion


Kommentarer
Postat av: Martin Saar

Hej Erik!

Energitinget är i första hand ett forum för de stora och etablerade tankarna och aktörerna. Mer av manifestation än nytänkande även om det brukar finns en del undangömt bland alla sessioner.

Har själv varit där de senaste 5 åren, både som åhörare och föreläsare. Dock inte i år.

I stället har jag ägnat många timmar åt seminarier och olika sajter på nätet.



Jag flaggade idag på Omställning Sverige om ett mycket intressant heldagssem från förra veckan om befolkningsökningen och livsmedelsförsörjningen på KVA. Ett sem med oerhört intressant och spännande innehåll, där framför allt Hans Rosling var i bästa form. Även Kjell Aleklett var där som initiativtagare och föreläsare.

Det var länge sedan som så många myter punkterades kring jordens befolkningsökning och vilka verkliga hot som vi globalt står inför. Och påverkar oss lokalt. Titta på dessa tre delar på SVT forum.

Ett utmärkt tillfälle att skaffa sig nya kunskaper kring global omställning!

Det är annars förvånande så lite politiker, media och även vanligt energifolk förstår vilka konsekvenserna blir med mindre olja, gas och kol efter peakoil. Vet inte om du läst boken Sustainable Energy without the hot air. En alldeles utmärkt bok som alla borde läsa innan de uttalar sig om kärnkraft och förnybar energi. På Stallom.se har jag recenserat och presenterat boken.

När det gäller biogas för jordbruket så var det Ställ om som belyste och lyfte frågan genom reportage och inlägg om Salabonden Kurt Hanssons kamp med myndigheterna för att få tillverka och använda egen biogas på gården. Tack vare detta så började det röra på sig på den fronten.

2010-03-19 @ 00:35:22
URL: http://stallom.se/author/Martin_Saar/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0