Ursprungsmärkning av el

Hur ofta har jag inte fått frågan om var elen egentligen kommer ifrån. Hur kan man veta att vindkraftelen kommer från vindkraft och inte från kärnkraft? Svaret är att elen kan komma från vilken energikälla som helst. Allt går in i samma pott med ljusets hastighet. Men hur kan man då välja miljömärkt el?

Idag är elbolagen som säljer miljömärkt el tvugna att köpa in samma mängd el som du använder från t.ex. vindkraftleverantörer om du valt just vindkraft. Nu ska Energimarknadsinspektionen också se till och kontrollera att denna ursprungsmärkning verkligen fungerar. När vi som konsumenter köper miljömärkt el ska också produktionen av miljöbra el öka i samma omfattning.  Ny Teknik

Jag tycker detta är bra. Det pratas jämt om att politiker ska bestämma över energipolitiken. Men faktum är att varje person har ett rätt stort inflytande. Är det många som väljer vindkraft måste också producenterna öka vindkraftproduktionen. Själv vill jag förespråka solel. Men idag måste man vara beredd att betala mer för den elen jämfört med andra energislag p.g.a. höga installationskostander. Samtidigt finns det många människor som är beredda att betala lite mer för solel. Ett exempel är konceptet i Sala som den ekonomiska föreningen Solele i Sala och Heby driver.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0