Det finns hopp för framtidens ekonomi

Just nu sänder Kunskapskanalen dokumentären Systemfel som hotar världen. http://urplay.se/170919
 
I programmet beskrivs hur ekonomer fått styra världen på ett sätt som lätt till att naturresurser utarmats. Under kalla kriget gällde det att välja mellan planekonomi eller marknadsekonomi. Att leva i väst och kritisera marknadsekonomi gick inte för sig. Nu inser dock ekonomer att marknadsekonomin måste utvecklas för att bli hållbar.
 
Det som är hoppfullt är att studenter på ekonomihögskolor sätter värde i att arbeta med hållbar utveckling istället för att enbart tänka på egen vinning och pengar. Jag upplever själv i mitt arbete som konsult att studenter allt mer är intresserade av hållbarhetsfrågor. Vi på Nestor AB får ofta förfrågningar från studenter som vill göra ex-jobb.

Olyckskorpar pratar ofta högt om att världsekonomin kommer att kollapsa. Personligen tror jag att vi kommer gå ned i en djup svacka. Men nedgångarna förändrar människors beteende. När vi får det sämre börjar vi efterfråga andra saker än rikedom. Vi anpassar oss och inser att det faktiskt finns andra värden att leva för. Ett exempel är Grekland där folk börjat cykla allt mer. Tidigare var cykling något töntigt. Nu cyklar nästan alla i Athen.

Kriser skapar också kreativitet hos människor. Vid kriser startar folk nya företag i större utsträckning. Allt finns ju att vinna när allt är förlorat.

Det finns dock en sak jag själv är rädd för. Det är det här med klimatkrisen. Det finns en risk att jordens klimat blir så pass varmt att all metangas som finns i permafrosten i norra halvklotet lösgörs till atmosfären. Det kan få följder som vi inte kan förutse nu. Det kan leda till extrema följder med stigande havsnivå.

Läs gärna om vad Svenska Dagbladet skriver om klimat, SVD.

Tyvärr blev jag olyckskorp. Men vi får hoppas på det bästa och förbereda oss på det värsta.
Nyckelord: Solvärme, solceller, ledbelysning, värmepump, bioenergi, kraftvärme, pellets, flis, vattenkraft
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0