Kommuner stoppar vindkraftprojekt

Minst 100 vindkraftprojekt har stoppats på grund av kommunernas vetorätt. Svensk Vindenergi vill att det införs en bygglovsplikt istället. Expressen Titta gärna på Svensk Vindenergis webbsida för mer info om vad de anser: Svensk Vindenergi

Det är ett stort problem för vindkraftprojektörer att kommuner har vetorätt. De flesta är positiva till vindkraft, men bara det inte byggs i närheten av där vi bor.  Det finns ett projekt bara några mil från där jag bor. Det är VKS Vind som projekterar en vindkraftpark utanför Salbohed i Västmanland. Nu pågår vindmätningar och VKS genomför en miljökonsekvensbeskrivning. Ett flertal närboende har skrivit i Sala Allehanda och det finns dem som är oroliga. Det finns även oro för fågelkollissioner. VKS   SA

Föreningen Svenskt Landskapsskydd motarbetar aktivt alla nya vindkraftprojekt. FSL De påverkar lokalbefolkning till att skriva insändare och lobbar gentemot politiker. Dessutom sprider de ofta felaktig information om vindkraft. Men det som de är mest emot är att vindkraftverken stör eftersom de uppfattas som fula. Det är också subjektivt och kanske det starkaste argumentet mot vindkraft, att de är fula alltså.

Min mening är att vindkraft behövs för att nå Sveriges mål med förnybar energi. Vi bör lyssna på Svensk Vindenergi som har stor vana av att informera om vindkraft. De ljuger inte och den fakta de presenterar är gedigen. Däremot är det självklart att informationen är vinklad utifrån deras perspektiv. Det är ju en intresseorganisation.

Vindkraftbranschen  skulle också kunna arbeta för att göra vindkraftverken snyggare. Andra färger kanske kan tona ned dem i landskapsbilden.
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0